2018
2016 


 2015


Dél-pesti fúvószenekari találkozó

 

 
Bajtársi hírlevél:


2014


IV. Magyar Világtalálkozó

Részlet a cikkből:

Megnyitó - Kívánságműsor - Hagyományőrző egyesületek

A Világfalu megnyitó ünnepségén dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnökének köszöntője után dr. Vadász György, az OKISZ elnöke, s Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese üdvözölte a vendégeket. Fellépett a műsorban a nemzetközi hírű Honvéd Táncegyüttes és Zenekar, Kárpátaljáról Máthé Öcsi előadóművész, s a marokkói magyar származású, junior Príma díjjal kitüntetett Mesi népi énekes, az  irodalom is jelen volt, az Ady-évforduló kapcsán: a Medve Társulat „ Ady emlékezete - Csodálatos, képes, rettenetek”  című irodalmi műsorából kaphattunk remek ízelítőt Csuja Imre, Legerszki Krisztina, Baranyi Zoltán közreműködésével, Halmy György rendezésében.

Majd a Kívánságműsor keretében bemutatkozott Steve Taylor, a világ legjobbjai között számon tartott pánsíp művész Svédországból, s egy-egy dallal Nagy Anikó Kárpátaljáról, Farkas Annamária Kolozsvárról, Simándy Adél Malmőből,   Ezután a pop-rock és a magyar retro-zene kedvelői láthatták-hallhatták élőben kedvenceiket. Előbb a szegedi Indigó Zenekar „Őshaza - klasszikus magyar dallamok” című műsorában hangzottak el a legemlékezetesebb nóták. Majd felcsendült a Világtalálkozó dala, a Határtalan dal - Méry Péter szerzeménye -, s színpadon láthatta a közönség  Varga Miklóst, Nyári Károlyt és lányait, Alízt és Editet, akik legismertebb dalaikat adták elő.  Nagy sikert aratott a Mercy Együttes, s  a remek muzsikát játszó Melody Market zenekar. Bár Zámbó Jimmy már nincs közöttünk, de szerte a világon magyar közösségek őrzik emlékét, éneklik dalait, amelyek némelyike már-már örökzöld sláger lett. Ennek tiszteletére hangzottak el a Világtalálkozó nagyszínpadán, testvérei szervezésében, s a Jimmy emlékének ápolásában kimagasló szerepet vállaló nővér, Marietta háziasszonyi közreműködésével. Hatalmas taps fogadta Zámbó Krisztián és Zámbó Árpi dalait, valamint az üstökösként Szlovákiából érkezett fiatal előadóművész, Peter Sramek előadását.

Másnap a palóc hagyományőrzés képviselői, a Nógrád Néptáncegyüttes és Bohács István magyar nóta és népdalénekes mutatkoztak be, valamint a Rákóczi Hagyományőrző Egyesület, sok humorral átszőtt, parádés műsorát láthatták a jelenlévők. Ezután a 25 fős Ritmus Könnyűzenei Kórus érkezett a színpadra - a Zalai Világklub ajándékműsoraként- Nagyrécséről, az Ausztráliában hosszú éveken át koncerteket,műsorok  bemutató Vigadó Duó tagjaival, Ernszt Katalin és Nemere László előadóművészekkel. Műsoruk címe: Tavaszi szél vizet áraszt - s felölelte a magyar és a nemzetközi zenei élet örökzöldjeinek feldolgozásait, népszerű dallamait. Ezt követően az Obsitos Fúvószenekar előadásában klasszikus zenekari művek szólaltak meg, Fejes István karnagy vezetésével, majd a Díszruha Szalon ruhakölteményeit láthattuk a nagyszínpadi bemutató során, Szabó-Majlik Éva és Csehiné Lublóváry Mónika  irányításával. Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok - ezt a címet viselte a Törökszentmiklósról érkező Vadrózsák citera együttes műsora, amelyet a közönség már a korábbi Világtalálkozón is láthatott, s mindig nagy sikert arattak. Ezt követően a kalocsai T-Dance Hip Hop Tánciskola produkcióját tekinthették meg a jelenlévők, majd a Barakoo Szabad Dobkör műsora hangzott el, s bemutatkoztak a színpadon a Botond nemzetközi erő-és  ügyességi verseny döntősei, akiknek izgalmas  versenyét a Világfalu Botond-udvarában - Vér Valentin programvezető szervezésében tekinthették meg az érdeklődők.

Ezután  Afrika kultúrája mutatkozott be, az Utazz Afrikába Idegenforgalmi Iroda vezetője, s a Világklub Szub-Szaharai Társklubja elnöke, Szilasi Ildikó házigazdai közreműködésével. Ennek során fellépett a Boyzless Voice Gospel együttes (magyar énekesnők angol illetve zulu, szuahéli nyelvű afrikai gospel); az Afrobreakz Dobzenekar, akiket a nyugat-afrikai tradicionális ütőhangszer (djembe) iránti közös szeretet vezet, s a 8-10 fős csapat profi szinten dobolt djembén és más afrikai hangszereken, nyugat-afrikai ritmusokat játszva, s volt egy divatbemutató is, az Afrikai Szabóság szervezésében.

Valamennyi Világtalálkozón  fellépett  eddig és mindig nagy sikert aratott az ötven fős Váci Ifjúsági  Fúvószenekar - Kápolnai Jenő vezetésével-, akikben ezúttal sem csalódtunk, hiszen repertoárjukban a  klasszikus dallamok fúvós feldolgozásai éppúgy szerepelnek, mint a modern hangzások – elhangzott például egy LGT-szám, s az Omega együttes Petróleumlámpa című dalának fúvószenekari feldolgozása is.


2011


Fúvósok és énekhangok - külön és együtt

Már hagyományosnak mondható a Kispesti Munkásotthon berkein belül működő Obsitos Fúvós Zenekar, illetve a tavalyi évben Hangverseny minősítést elnyert Kispesti Vegyeskar (korábban Gyöngyvirág Kórus) karácsonyi koncertje, melyet idén vasárnap 17 órától tartanak meg a művelődési ház Teleki utcai épületében.

A program első részében a Fúvószenekar tagjai szólaltatják meg hangszereiket, akiket Fejes István és Bagoly Miklós vezet. Az együttes előadásában az idei Liszt év alkalmából a 200 éve született zeneszerző több műve is megszólal majd, néhol zongorai kísérettel is. Így az ünnepi trombita-és fuvolaszók mellett felcsendül majd Liszt Dísz Indulója, vagy a XIV. Magyar Rapszódia. A műsor ezen részén Fejes Krisztina zongoraművész játékát és Szendi Anna énekhangjának is tapsolhat a közönség.

A második felvonásban a Kórusé a kotta. Ők az ünnep jegyében ismert és talán kevésbé ismert téli és karácsonyi dalokat énekelnek el. Lesz a klasszikusabb fajtából, így a világhíres Jingle Bells is, de elsőként például egy populárisabb nótát,  Presser Gábor és a két Sztevanovity-testvér, Dusán és Zorán szerzeményét, az Ünnepet is eléneklik a maguk csodás stílusában. A dalok előadásában a kórusnak segítségére lesz Bálint Hajnalka, Babos István, Lellei Gábor, Orbán Anna, Várhegyi Márta énekükkel, Kalmus Péter hangja és gitárjátéka, valamint Tassonyi Zsolt, zongoraművész. A vezénylésben pedig Borhy Csilla vesz részt.

A koncert végén a két együttes két dalt is előad közösen, ahol a fúvósok és az énekhangok együtt teszik még ünnepibbé az estét.

Az estére a belépés 800 forintba kerül, de az élményt talán ez sem ronthatja el.

Érezzük jól magunkat vasárnap délután.

A Részletes Program:

Obsitos Zenekar

- Sedliczki: Ünnepi induló

- Henry Purcell: Trumpet Voluntary (szólót játszik trombitán: Keszi Sándor)

- Farkas Antal: Magyar dal és tánc

- Pongrácz Géza: Kuruc dallamok (szólót játszik tárogatón: Kövesi János)

- Leroy Anderson: Sleighride (szánkázás)

- Michael Jackson: Heal The World (közreműködik: Szendi Anna ének)

- Leroy Anderson: Christmas Festival

- Liszt Ferenc: Dísz induló

- Liszt Ferenc: XIV. magyar rapszódia

- Richard Wagner-Liszt Ferenc: Izolda szerelmi halála (zongorán előadja: Fejes Krisztina)

- Liszt Ferenc: VIII. magyar rapszódia (zongorán előadja: Fejes Krisztina)

- Liszt Ferenc: Les Preludes (záró része)

Kispesti Vegyeskar – Gyöngyvirág Kórus

- Presser G.-D. Sztevanovity-Zorán: Az ünnep

- ismeretlen 17-18. sz. szerző: Dona nobis pacem

- J. Arcadelt: Ave Maria

- Bárdos Lajos: Adjunk hálát immár

- Bárdos Lajos: Karácsonyi kírie

- Liszt Ferenc: Salve Regina

- Karai József: Új regösének

- Wolf P.: Ave Maria

- ifj. Somorjai J.-Kalmus Péter: Hóhullás

- Simeone-Davis-Onorati-ifj. Somorjai J. feld.: Little Drummer Boy

- J. Mercer-H. Mancini: Moon River

- Bacharach-David – Cederberg – feldolg.: Raindrops

- C. Carter-J. Hudson-R. Sund: Goodnight, sweetheart

- L. Mathisen-E. Parker-E. Kullberg feldolg.: To be or not to be

- J. Pierpon: Jingle Bells

Közösen:

Esterházy Pál: Veni Creator Spiritus

Liszt Ferenc: Magyar ünnepi dal

Eredeti oldal megtekintése

 


Karácsonyi koncertre készülnek az obsitosok

 

Sikeres évet tudhat maga mögött az Obsitos Fúvószenekar. A szokásos kerületi koncertek, térzenék, koszorúzási ünnepségek és a majális zenei kiszolgálása mellett több vidéki meghívásnak is eleget tettünk. Ez év nyarán Balatonlellén, az EU elnökség átadási ünnepségén is nagy sikerrel működtünk közre. December 18-án karácsonyi koncertet adunk a KMO-ban.

 

November végén a Magyar-Vietnámi Baráti Társaság felkérésére, részt vettünk az Újpesti Galériában rendezett kulturális-baráti esten. A vietnámiak 16 húros hangszeren játszott népdalai, szavalatai és énekei mellett az est fénypontja a klarinét- és tárogatószólóval fűszerezett Obsitos-hangverseny volt. A baráti esten a magyar fellépők népdalfeldolgozásokkal és néptánccal kedveskedtek a vendégeknek.

December 1-jén zenés lampionos felvonulással vette kezdetét az advent. Az Obsitos Zenekar játékára borult fényárba egész Kispest. A nemrégiben átadott KÖKI bevásárlóközpontban december 5-én adtunk koncertet. A 2011-es évet Karácsonyi Koncerttel zárjuk december 18-án. A Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház színháztermében rendezett hangversenyen a Gyöngyvirág Kórussal közösen lépünk fel.

Obsitos Fúvószenekari Egyesület

Eredeti oldal megtekintése

 


2010


 
 

Jótékonysági est a Stefánián

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), tagegyesületei és a Stefánia Kulturális Központ  jótékonysági estet szervezett a devecseri és kolontári vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A december 1-jei előadás jegyeinek ára 1000 forint volt. A külön is adományozni szándékozókat egy persely várta. Nem hiába: az est végére szép összeget találtak benne a szervezők.
A zord időjárás miatt félig sem telt meg a színházterem, bár a jegyek nagy része már jóval az előadás előtt elővételben elkelt. Az Obsitos Fúvószenekar rövid bemutatkozását követően egy kisfilmet láthatott a közönség a vörösiszap-katasztrófáról, a kárelhárításon dolgozók megfeszített munkájáról, köztük a katonák helytállásáról. Sipos Géza nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnöke személyesen köszöntötte Stampf Adriennt, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másodéves hallgatóját, kolontári lakost, és adott át neki egy csokor virágot.

Az ifjú hölgy a ZMNE had- és biztonságtechnikai mérnök szakának hallgatója, évfolyamtársával, Bihari Zsuzsa katonai gazdálkodás szakos hallgatóval érkezett a jótékonysági estre. Mint elmondta: kolontári házuk csak úgy-ahogy lakható, családjának és – csaknem valamennyi ott élőnek – minden forintra szükségük van, hogy újra kezdhessék életüket az őket sújtó katasztrófa után.

Sipos ezredes megköszönte az adományozók felajánlásait, s mindazok segítségét, akik bármit is tetettek az elmúlt hetekben a károsultakért. Megígérte: a jótékonysági estet követően összegyűlt adományt minél előbb eljuttatják az illetékeseknek.

A Fejes István vezényletével fellépő Obsitos Fúvószenekar három éve alakult. Az együttes zömmel nyugállományú katonazenészekből áll, de van köztük egykori tűzoltó- és pénzügyőr-zenész is, sőt egy-két fiatal muzsikus is. A karitatív műsort kezdeményező zenekarral fellépő énekesek és hangszeres szólisták neves magyar zeneszerzők közkedvelt zenekari műveit és dalait adták elő. A fellépők között volt Gerdesits Ferenc, az egykori Honvéd Művészegyüttes, majd a Magyar Állami Operaház énekese, a jól ismert szentendrei „nótáskapitány”, Kapi Gábor és az őt kísérő cigányzenekar. Ugyancsak Szentendréről érkezett Kovács Zoltán, aki nagysikerű összeállítást adott elő tárogatóján.

A szünetet követően lépett színpadra Szendy Anna amatőr énekes, aki egyben az est háziasszonya is volt. A nézők soraiban sok ismerős arc tűnt fel. Voltak köztük aktív és nyugállományú tábornokok, minisztériumi tisztségviselők, egyenruhások és közalkalmazottak, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt. Ha a reggel óta tartó ónos eső nem riasztotta volna el az embereket, bizonyára sokkal többen lettek volna. Az est azonban így is elérte célját: a szórakoztatás mellett segített is rászoruló embertársainkon.

 

 

 

 

Fotó: A szerző felvételei

Eredeti oldal megtekintése

 


Jubileumi koncert Rétyen

Ünnepi hangulatban zárult vasárnap a nemzetközi részvétellel zajlott XIX. Megyeközi Fúvóstalálkozó. A rétyi sport- és kulturális központ szabadtéri színpadán tizenegy jeles fúvószenekar hangversennyel köszöntötte a 75. évfordulóját ünneplő rétyi Kovács András Fúvós Egyesületet (1935—2010).
Nincs szükség levéltári kutatásra, hogy rekonstruálni tudjuk a rétyi zenei élet hetvenöt esztendejét, hiszen külön kötetbe mentették a mozgalom legfontosabb állomásait. Így csak a köszöntőket hallgatta a népes közönség, miután faluszerte tapsviharral fogadták a felvonuló zenekarokat. A nem kis költségbe kerülő elegáns zenekari és mazsorett-egyenruhák emelték a parádé ünnepélyességét. Vonult a rétyi Antos János-iskola és a szentgyörgyi Művészeti Népiskola közös gyerekzenekara, a rétyi és az uzoni ifjúsági zenekar, a barótiak és a barátosi református zenekar. Tapssal jutalmazta a falu népe a messzi Szlovákiából érkező nemesócsai zenekart és mazsoretteket, a magyarországi mezőhegyesieket, a budapest-kispesti Obsitos zenekart, a Hargita megyei Gyergyóalfalu Helikon tűzoltó-fúvószenekarát és nem utolsóként a Vâlcea megyéből érkező fiatalokat, akik a Râmnicu Vâlcea-i Tanulók Palotájának és az ottani Művészeti Líceum színeiben jelentek meg. Visszhangzott a Rétyi Nyír, amikor a tizenegy zenekar közösen előadta a Magyar lovassági indulót és a Sólyommadár című szerzeményt. A tótkomlósi Krcsméri János és a szentesi Mihály Béla jeles vendég karnagy vezényelt. A hetvenöt éves mozgalom 1979-ben történt felújítása Kelemen Antal karnagy érdeme — emelte ki köszöntőjében Dálnoki Lajos rétyi polgármester. A 84 éves Guttmann Mihály, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) tiszteletbeli elnöke is köszöntötte az ünneplőket, lánya, Tóth Guttmann Emese, az RMD aktív elnöke pedig átnyújtotta a rétyi egyesületnek a szövetség díszoklevelét. Kelemen Antal rétyi tanár-karnagy a zenei anyanyelv további sorsát taglalta, mely magyarságunk egyik legerősebb összetartó kapcsa. Estig tartó színvonalas fúvóskoncert hangzott a ragyogó időben, kilencvenegy zenekari számot hallgathatott meg a fúvósmuzsikát kedvelő közönség, s a válság szelének árnyékában zajlott a népünnepély. A jókedv, a mosoly napja volt a Feketeügy partján. A protokollsátorban a Guttmann család mellett a zenei élet olyan jelesei foglaltak helyet, mint Szilágyi Zsolt, Musát Gyula, a székelyudvarhelyi Major László, a rétyiek régi barátja, Pop Imre szilágykrasznai zenebarát és polgármester. Aranyos és ragaszkodó csallóközi gyerekek vettek körül, a nemesócsai mazsorettek és oktatójuk, Benedek Erzsébet. ,,Messziről, Nyitra megye Komárnói járásából jöttünk — mondták —, kilencszáz kilométert utaztunk. Szép hely, nagyon szép ez az Erdély! Katica nevű mazsorettcsoportunk hatéves. Isteni volt menetelni Rétyen Brahms V. magyar táncának zenéjére!"

Szerző: Kisgyörgy Zoltán

Megjelenés ideje: 2010. július 30.
Eredeti oldal megjelenítése

 

A rétyi fesztivál, ahogyan Sepcsik Sarolta látta

Romániában vendégszerepelt a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház Obsitos Fúvószenekari Egyesület!

A 75. születésnapját ünneplő rétyi Kováts András Fúvósegyesület meghívásának tett eleget a KMO Obsitos Zenekara 2010. július 17-18. között. A rétyi fúvószenekari találkozóra az Obsitos Zenekar mellett egy szlovák zenekar is meghívást kapott. Zenekarunk az első napon koszorúzási ünnepségen közreműködött, térzenét adott Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön, majd zenés felvonuláson örvendeztette meg közönségét magyar zenei programjával. A Rétyi Fúvószenekari Találkozó a közreműködő 9 fúvószenekar és mazsorett csoport felvonulásával kezdődött, majd estig folyamatos koncertek szórakoztatták a közönséget. Az Obsitos Zenekar koncertje zárta a programsorozatot, amelyen a közönség felállva és vastapssal köszönte meg a magyar zenei programot. Az Obsitos Zenekar szakmai munkájáról, kiemelkedő magyar zenei programjáról még a helyi televízió és a sajtó is hírt adott. Az Obsitos Zenekar képviselője a záró rendezvényen köszönetet mondott a meghívásért, majd tolmácsolta Kispest polgármesterének, alpolgármesterének, a KMO igazgatójának és a kerület lakóinak szívélyes üdvözletét. A rétyiek vendégszeretetét, a rendezők és szervezők nagyszerű munkáját méltatva átadták a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház Obsitos Fúvószenekari Egyesület zászlaját.

Az Obsitos Zenekar ezúton köszöni meg Kispest polgármesterének, alpolgármesterének és a KMO igazgatójának mindazt a segítséget, amellyel lehetővé tették az Obsitos Zenekar romániai vendégszereplését.

Szerző: Sepcsik Sarolta

Eredeti oldal megtekintése