Üdvözöljük az Obsitos Zenekar weboldalán

Az obsitos elnevezés a német Abschied szóból ered, jelentése kiszolgált katona. Garay János: Az obsitos c. költeményét (1843), melyben a hetvenkedő és anekdotázó katona elkápráztatja a naiv hallgatóságát, Kodály Zoltán a Háry János c. daljátékban (1926) dolgozta fel.

A budapesti Obsitos fúvószenekar születése a honvédség nyugdíjas katonazenészeinek ötlete volt. 2008-ban a sok évet együtt játszott, de már leszerelt bajtársak elhatározták, hogy van még annyi energiájuk, hogy folytatják a közös muzsikálást a maguk kedvére, egy ún. „obsitos zenekar”-ban. Hozzájuk hamar kapcsolódtak más rendvédelmi zenekarokból leszerelt helyőrségi, tűzoltó, határőr és pénzügyőr zenészek is. Az évek során kiegészült a zenekar tiszteletbeli, lelkes fiatal muzsikusokkal. A zenekar Dohos László ny. honvéd ezredes, honvéd főkarmester és Kovács Sándor alapító elnök vezetésével indult. 2009-től a zenekar karmestere és művészeti vezetője Fejes István ny. őrnagy lett, aki korábban a Magyar Honvédség szolnoki helyőrség zenekarát vezette. A zenekar 10 éves jubileumát követően a karmesteri pálcát Roszkos János vette át, majd 2019-től a zenekar karmestere Nagy Zsolt. 2010-2014 között Bagoly István volt az egyesület megbízott elnöke. 2014-től Horváth György a zenekar elnöke.

A zenekart a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház fogadta be. Obsitos Fúvószenekari Egyesületként fő céljuknak a magyar és nemzetközi, népi, fúvós és katonazenei hagyományok ápolását választották. Tevékenységük hangversenyek, térzenék, ismeretterjesztés, kulturális fesztiválokon, falunapokon, kis térségeken részvétel, más zenekarokkal közös fellépések, szólistákkal közreműködés. A zenekar tagja a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének. Legidősebb tagja 91 éves.

Az együttes gyakori szereplője Kispestnek, ahol a helyi ünnepségeken, rendezvényeken túl nagysikerű hangszertörténeti, ismeretterjesztő, adventi, karácsonyi, újévi koncerteket adott. 2010-ben Erdélyben vendégszerepelt fúvószenekari találkozón, ahol magyar zeneművek előadásával sikert  aratott. 2011-ben a zenekar Balatonlellén  közreműködött az EU elnökség átadási ünnepségén. 2012-ben a Cserkeszőlői Fúvószenekari Versenyen a Keil Ernő Zenekarral közösen külön díjat ért el. 2013-ban ünnepi hangversennyel ünnepelte meg 5 éves jubileumát. 2014-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából kistérségen mutatkozott be magyaros műsorával. Az egyesület a Kispesti Művelődési Házzal közösen 2015-től évente megrendezi a Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót. A zenekar repertoárja sokrétű, a hagyományos katonazene mellett fúvószenei műveket, filmzenéket, opera- és operett részleteket, musicaleket, szólisztikus darabokat is játszik.